Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

22
jul
2009

Då var det dax att förnya PPL-certet igen!

Som privatflygare har man minst 3 olika certifikat med olika giltlighetsdatum att hålla koll på:

 1. PPL- certet (Private Pilot Licence)
 2. Medical cerificate
 3. Radiotelephony privileges-Langues proficiency

Flygcertifikatet (PPL) gäller i två år och skall förnyas senast på tvåårsdagen annars är det ny uppflygning för luftfartsverket som gäller.

Har man flugit minst 12 timmar de senaste 12 månaderna innan certifikatet förfaller räcker det att man gör en så kallad träningsflygning  med en instruktör.

Har man inte flugit de där 12 timmarna får man göra en PC, en Proficiency check som mer liknar en vanlig uppflygning och är mycket mer omfattande en en träningsflygning.

Ni som trodde att ett flygcertifikat var en cool bricka med foto och grejer tror fel. Ett vikt papper med text, det är allt.

ppl-cert

PPL-cert

Vid sidan om PPL-certet  har man ett medicinskt intyg som även det skall förnyas med jämna och ojämna mellanrum beroende på  ålder och fysiskt skick.

medicinskt-cert

Medicinskt intyg

Efter det måste man ha ett radiocertifikat för att få prata i flygradion.

radiocert

Radiocertifikat

Jepp, så spännande ser dom ut!

Taggar: , , ,

Kommentarer

 1. erik Skrev,

  Snygg blogg! Är du trafikflygare själv? =)

 2. Charlie Skrev,

  Nej, tyvärr inte 🙁

 3. Pp Skrev,

  PPL certet förnyas vart 5:e år och har inget med type class rating att göra, som förnyas i två års cykler som du beskriver.

 4. Charlie Skrev,

  Ja, det är helt riktigt. Skulle ha skrivit lite mer detaljerat för att få det helt korrekt. Själva ppl-certet är giltligt i 5 år men innehåller type class rating som också måste förnyas och utan giltligt type class är inte heller certifikatet giltligt så effekten är den samma. Men tack för rättningen.

Lägg till kommentar