Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

11
sep
2007

I helgen som gick fick jag äran att vara involverad i en svensexa. Det hela gick ut på att killen i fråga skulle få åka med mig på ett pass men våran Robin R-2160. Vädret var perfekt om än lite blåsigt.

Killen som snart skulle lova bort sig själv framför ett altare tyckte att det där med G-krafter var kul. Han frågade till och med om jag kunde få honom att svimma!

För att komma upp i lite högre G-krafter krävs fart, mycket fart. I en vanlig looping belastar man ungefär 3,5-4G i upptagningen men det är ju bara för ett kort ögonblick. Långvarig G-belastning får man genom att antingen svänga normalt med ett snabbt flygplan med mycket motor eller som i detta fallet flyga i en tvär nedåtgående spiral.

Det var det vi gjorde. 5,5 G i drygt 30 sekunder. Det känns kan jag lova om man inte är van. Spände benen så mycket att jag fick träningsvärk ett par dagar efteråt  🙂

ansikte.jpg

Så här kan det se ut när man tränar sig för att klara av höga G-belastningar.

LÄNK  till fimen ovan

Kommentarer

 1. Klas Skrev,

  Tog ni kort på varandra när ni var så dumdistriga?

 2. Charlie Skrev,

  Nej men han hade med sig en filmkamera. Ska se om jag kan få tag i den filmen :)..

 3. Klasse Skrev,

  Fixa, fixa! Och lägg upp på YouTube!

 4. Arne Unfors Skrev,

  Förvånade mej storligen att Du gick på en sådan önskan. Håller med Klas, det var urbota dumt gjort.

 5. Charlie Skrev,

  Naturligtvis flyger jag inte så att mina passagerare svimmar! Det vore mycket dumt! Den manövern vi gjorde gav endast en indikation på hur kroppen reagerar på G-belastning. Vi var alltså inte i närheten av vad som visas på filmen ovan. Där utsätts passagerarna för hög belastning under lång tid. Det vi gjorde var en rutinmanöver som man övar under utbildningen.

  Innan man svimmar får man goda indikationer om detta då färgseendet först försvinner, efter det kommer tunnelseendet, sedan försvinner synen helt innan man svimmar. Så du kan vara lugn morfar! 🙂

 6. B Unfors Skrev,

  Jag blev lite betänksam när jag läste om ”äventyret”! Nu känns det dock bra när du har förklarat vad det egentligen handlade om. Ta absolut INGA risker, jag vet i och för sig att du inte gör det så det var egentligen en onödig kommentar! Sådana är mammor!

Lägg till kommentar