Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

19
jan
2008

Då var man hemma i Gbg igen efter 10 dagar nere i Antibes.

Hade hört att det var storm här hemma i Gbg och varningar till allmänheten hade utfärdats. Blev lite betänksam huruvida mitt flyg skulle bli inställt eller ej.

Det är oftast inga problem för stora flygplan att klara av kraftig vind så länge det blåser i landningsbanans riktning. När Göteborgs flygplatser byggdes (Landvetter och Säve) kan man ju undra hur de egentligen tänkte då båda dessa banor ligger i nord-sydlig riktning?

Här på västkusten blåser det nästan ALLTID västliga vindar vilket gör att flygplanen nästan alltid får landa i sidvind.

Landningen på Landvetter blev en riktig rysare då det krängde och slängde så att bältena fick fylla sin funktion. Naturligtvis är piloterna tränade för sådana här sorters landningar men det finns en gräns där till och med de stora jättarna inte längre klarar av att hålla sig på banan så man kan ju än en gång fråga sig varför man inte bygger landningsbanorna i optimal riktning, dvs i den riktigt det oftast blåser?

Nedan följer några kniviga sidvindslandningar. 

Tekniken för att landa i sidvind skiljer sig från en vanlig landning. Man håller upp mot vinden så länge det går och precis innan hjulen skall ta mark rätar man upp planet genom att trampa sidoroder i vindens riktning samtidigt som man ger skevroder mot vinden, man korsar helt enkelt rodren. På så sätt glider flygplanet i sidled gentemot vinden men rakt gentemot marken.

Lurigheten är den att vingen som befinner sig på "läsidan" av flygplanet har en högre bromsverkan än den vingen som befinner sig mot vinden (rodret är nedfällt) plus att luftflödet är mer turbulent. Skulle flygplanet i detta läge få för låg hastighet blir resultatet att vingen på läsidan förlorar sin lyftkraft och planet rollar över och slår i backen.

Ni som läser detta behöver dock inte vara oroliga. Piloterna är tränade och vet planets begränsningar, förhoppningsvis 😉

Taggar: , , , ,

 

Kommentarer

 1. Malin Bengtsson Skrev,

  Hej Charlie!
  Jag kom ihåg adressen till bloggen, skräll för att vara mig faktiskt… Kul att läsa, pepparkakshuset var ju fanstiskt! Tack för i lördags förresten, jag hade jättekul! Avokadosoppan och tårtan var jättegoda! Får ta receptet nån gång…

  Hoppas vi ses snart igen!

 2. Charlie Skrev,

  Tjena Malin! Ja, det var jättekul i helgen.
  Klart du får receptet!

  Du behöver:
  200 g smör
  100 g vit blockchoklad
  100 g mörk blockchoklad
  4 ägg
  2 dl socker
  2,5 dl vetemjöl
  1 tsk bakpulver
  2 tsk kanel
  1/2 vaniljstång

  Gör så här:

  1. Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.

  2. Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje. Rör tills den blir lite luftig.

  3. Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.

  4. Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).

  5. Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om. Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.
  6. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om. Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.

  7. Ta en avlång form (eller en rund 20×25 cm) och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).

  8. Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!

Lägg till kommentar