Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

1
okt
2007

Jag tänkte kommentera ett specifikt köpebeteende hos människor när det gäller bananer!

Det säljs oerhörda mängder bananer men det slängs också en hel del.

Väldigt många människor anser att en klase bananer ofta är för stor sånär som på en banan. Denna stackars banan bryts därför av och får lämna sina syskon som den växt upp tillsammans med. Stackars lilla banan. Rädd och ensam ligger den kvar bland flera andra bananfamiljer som fortfarande har sina syskon kvar. Men inte så länge till, fler och fler ensamma bananer ansluter sig på fruktbordet och tillslut ligger där en hel drös med ensamma bananer.

Alla hoppas naturligtvis att någon vill ha dom och det är där tanken kommer in. De människor som endast vill ha EN eller TVå bananer tar nästan ALDRIG någon av dessa redan ensamma bananer utan bryter sig ytterligare en ny banan från en orörd klase. Resultatet är 10-tals kilo ensamma bananer som ingen tänker äta upp. Vad händer då med dessa grymt förtryckta och efterlämnade små mumsbitar då? Bananer åldras snabbt, man kan säga att ett bananår är ungefär i människans värld ett dygn när de väl hamnat i butiken. Efter detta dygn är bananen gammal och ingen vill kännas vid dom. De hamnar i vad frukter och grönsaker kallar ”föddmenaldriganvändkrossen”. Det vill säga en av Renovas stora sopconteinrar. Sorgligt men sant.

Men vem tror ni betalar för den slängda bananens långa långa resa till sverige då? Jo kunden som bryter av den från sina syskon, kunden som bestämmer sig för att bryta en ny banan när det redan ligger en ensam och väntar. För det förstår väl alla, att alla varor som slängs i en butik betalas i slutändan av kunden själv.

Något att tänka på nästa gång det vankas fruktsallad kanske 🙂

banan.jpg

Kommentarer

 1. ulrika Skrev,

  Ok, kan det vara så att man inte vill ha den ensamma bananen för att andra har varit där och tagit och brutit loss den (de kanske varit ovarsamma och hårdhänta). Bättre att välja en glad banan som sitter ihop med andra… Nä, allvarligt talat. Jag har ingen aning.

  Lösning: Bryt loss alla bananer så alla är ensamma. Kanske blir samma personalkostnad som för dom ni slänger 😉

 2. Charlie Skrev,

  Haha,.. det hade varit intressant att prova. Alltså jag stör mig inte på att det kostar pengar, man tar ju betalat vad man måste. Det som stör mig är att det är sånt slöseri!! Säg att varje butik i samma storleksordning som vår slänger 20 kilo bananer om dagen.. det blir drygt 7 ton per år och butik!

 3. Klas Skrev,

  Om ni hade sålt bananer på Internet så hade ni inte haft det här problemet 😉

 4. Klas Skrev,

  Och förresten så finns det affärer som satsar nytt: http://www.corren.se/archive/2007/9/13/jdfwtx4pahz539n.xml

 5. Charlie Skrev,

  Vadå föressten? Jag har aldrig påstått att det inte finns butiker som provat eller provar!?

  Ett flertal Ica-butiker (som är privata) har Näthandel redan idag.
  Fler har provat men har fått lägga ner.
  http://www.itek.se/allshops/kat/052.html

  Jag tror det beror väldigt mycket på butikens läge och storlek och hur vad det är för kunder som bor runt omkring.

 6. Charlie Skrev,

  Och föressten så tror jag att folk HAR tid.
  Självscanning är ju ett smidigt sätt att handla på, i alla fall om du frågar mig. Där sparar man väsentligt med tid då man slipper att stå i kö och man behöver bara plocka ner sina varor i kassen en gång istället för, ett: från hyllan till vagn, två: från vagn till rullband tre: från rullband till kassar.
  Trots detta väljer ca 70% att handla på det beprövade sättet. Dvs att stå ikö osv. Alltså är tiden inte sååååååååå viktigt?

  Klas ;).. jag vill inte ha kommentarer om att systemet är skit pgv dosornas utseende eller textens typsnitt. Systemet spar tid och de 30% som använder sig av det, däribland jag, tycker det är supersmidigt.

 7. B Unfors Skrev,

  Intressanta inlägg! Detta har jag aldrig tänkt på faktiskt. Hittills tillhör jag de som bryter loss en banan eftersom jag bara köper en åt gången. Kanske tar jag en ensam banan nästa gång om den ser fräsch ut!

 8. johanna Skrev,

  hej charlie!

  Ett annat fenomen som oxå är väldigt vanligt inom fruktens värld är det s k ”oj-jag-trodde-det-var-en-papperskorg-fenomenet”. Det innebär följande; kunderna tar en (eller ibland flera) bananer ur bjud-korgen som oftast är full med bananer, trycker sedan i sig bananen, blir mätt och belåten, och kommer sedan på att skalet måste slängas någonstanns. Usch vad jobbigt det blev! Och lat som människan oftast är, orkar man inte sträcka sig 2 dm till papperskorgen som står bredvid bjudbananerna, utan skalet slängs istället i korgen med bjudbananer!! När nästa kund ska ta en banan, får de istället tag i ett tomt skal. Detta skapar irritation bland kunder och INTE MINST bland personalen, som måste stå och rensa bort skalen från banankorgen…s u c k…haha

  fin blogg förresten! 🙂

 9. Mhaxxen Skrev,

  Tjenare Charlie. Jag vet inte vad stora butiker har emot halva-priset-lappar. Men testa det, de kan va rätt fula men kunderna älskar dom och dom är billigare än vad det kostar å slänga bananer och dyligt.
  När bananerna varit ensamna för länge och kanske blivit lite för bruna, plasta in en ”klase” 3-7 bananer ungefär och sätt sen en halva-priset lapp på paketet. Efter bananerna är vägda i kassan så kör kassörskan halva priset på varan. För ni har väl en ”%rabbat vara”-knapp?
  Snåla och (snabb)bananätande kunder älskar det. Dessutom ser kunderna att ni tänker på miljön, genom att inte bara slänga iväg dom.
  Eller kanske är inte detta något för de stora butikerna:P
  Trevligt bloggisch
  Hälsningar Max

  PS. Detta funkar även utmärkte på mejeriprodukter som har 1-2 dagar hållbarhet kvar, men jag har hört från andra källor att större butiker inte gillar det på mejeriet.
  DS.

 10. Charlie Skrev,

  Maxxen,.. just i vår butik bjuder vi på alla de bananer som blir över. Det finns en viss risk att börja sälja till halva priset. Kunden kan uppleva att butiken ”inte sköter sig” om det finns halvaprisetlappar överallt på de varor som har kort datum. Vill man förmedla att man alltid har färska produkter är det bättre att plocka bort de varor som närmar sig utgångsdatumet och ta hem färska. Det kostar en del men det tar man igen på att kundernas förtroende för butiken bibehålls.

 11. Klas Skrev,

  Det viktigaste måste ju ändå vara att inte slänga någon mat! Ni borde verkligen försöka se till att ni inte slänger något.

 12. Charlie Skrev,

  Klas,.. naturligtvis slängs det så lite som möjligt. Men i denna branchen krävs det ett visst svinn, det kommer man aldrig ifrån. Man kan inte sälja slut på allt innan nytt kommer in. Det måste vara fullt i hyllorna nästan hela tiden annars går kunderna till någon annan och handlar och då får man tillslut lägga ner verksamheten. På vissa avdelningar är svinnet mycket litet medan det på en avdelning som frukt och grönt är lite högre.

 13. Klas Skrev,

  Jo, jag förstår det, men bara för att ni plockar ner varorna från hyllorna måste inte maten brännas. Ni borde tex vara tvungna att källsortera varorna ni vill göra er av med. Gör ni det?

  Men bättre hade varit att arrangera ett samarbete med någon som kan komma och hämta sådant ni inte vill ha.

 14. Arne Unfors Skrev,

  Ett intressant spörsmål med många aspekter på. Vi (frugan och jag) köper alltid kravmärkta bananer och dom ligger för det mesta i klasar om 3-4 st. Perfekt! Ingen delning av familjen gulingar, alla är nöjda och svinnet minimeras. Att de dessutom är så mycket godare gör ju inte saken sämre.
  Hlsn/Arne

 15. Charlie Skrev,

  Klas, vi källsorterar och det mesta av frukten går till kompost.

  Bra morfar! KRAV är bra!

 16. Carl banan Skrev,

  Jag tycker verkligen att folk borde skämmas. Det är lite roligt för sist jag skulle köpa två bananer på hemköp så började jag faktiskt bryta av från en ny klase. Men sen hände något. Jag såg två ensamma benaner ligga lite längre upp i högen. Dom talade till mig och såg lite allmänt utanför ut. Jag valde dom helt enkelt och lyckan var total. Dom var verkligen jättegooda båda två och ingen kunde vara mer lycklig.

  You just gooo charlie! 🙂

 17. Charlie Skrev,

  Calle, starta en handlarcirkel! Ett gäng som träffas och utbyter erfarenheter om sina handlingshändelser. En sådan här uppenbarelse med två talande bananer måste föras vidare i generationer! Bananerna behöver ditt stöd!

 18. Klas Skrev,

  Du skriver mycket intressanta inlägg. Du borde ta en titt på intressant.se. Du kan pinga dem automatiskt när du har skrivit något så intressant som det här tex.

 19. Charlie Skrev,

  Va kul att du tycker det 🙂
  Eller är det jobb du är ute efter ;).. Du vet att det är DU som får lära mig såntdär.. pinga lixom?.. vad är det??

Lägg till kommentar