Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

2
jul
2008

Häromveckan gick jag och köpte mig en Mio520, en gps avsedd för att ha i bilen.

Jag har ingen bil. Onödigt köp då kan man ju tycka men nej nej, några flygentusiaster har knåpat ihop ett flygkartprogram som idag finns tillgängligt även för oss som inte vill eller kan punga upp 3000 dollars för en "riktig" flyg-gps. Programmet heter Pocket fms och är av enklaste men väl fungerade modell. Om man jämför med de hård och mjukvaror som används av te.x flygbolag är det kanske inte så mycket att hänga i granen men för en hobbyist räcker det gott.

Programmet kommer från PocketFMS foundation som är en icke vinstdrivande organisation. Förut var det helt gratis men nu kostar det 150 Euro per år, detta är enligt dom själva för att täcka organisationens omkostnader. Jag gav en gåva på 50 Euro till organisationen när programmet var gratis och det var bra gjort visade det sig. Som tack till alla de som gav gåvor subventioneras årskostnaden med hälften.

Budgetvariant: Mio 520 med Pocket fms 2000kr

För den som inte nöjder sig med det lilla finns modellen nedanför. 

Proffsversion: Garmin GPS map 496 för ca 12000kr.

Nöjer man sig inte heller med att ha det bästa handhållna alternativet kan man köpa en integrerad gps med en hel del andra finesser, men då får man lägga till en nolla till på priset.

Integrerad Garmin G1000 ca 120 000kr

Taggar: , , , , , ,

 

Kommentarer

 1. Klas Skrev,

  Här är en ny sida som kanske är intressant för dig?
  http://www.flygkartan.se/

 2. Flygarn » Flyg ovan moln Skrev,

  […] hade min handburna GPS med mig och den var ett bra hjälpmedel när sikten inte var den bästa. Piloten i Pa-28an hade […]

 3. roger sjöblom Skrev,

  Hej Charlie !
  Tack för en trevlig nyårsaftonstur, den var ju inte som din flygresa jag följt på youtube.

  Hur hamnade jag här? Jo, jag satt och ”googlade” efter synvillor, fick då se en tecknad bild på innerörat, klickade på den, ”voila”, magic, CHARLIE, meeen, kan det vara Charlie, med solbrillor på så var det inte Charlie, men jag var ju tvungen att leta vidare, då fick jag se CLAS, nu började hjärnan jobba….. Jo men visst, det är ju nyårs-Charlie. Oj vad jag blev imponerad, vilken häftig blogg. Trots att jag passerat 40 så finns mycket kvar att förvånas över, (positivt). Hälsar en överraskad Roger. ps hälsa Clas

Lägg till kommentar