Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

30
sep
2007

nödvändigt eller ett påhitt?

Efter ännu en intensiv helg på jobbet när ens kompisar är lediga och roar sig började jag fundera på en sak. Varför jobbar vi på helger egentligen?

Jag jobbar i en stor matbutik och dagens samhälle har bestämt att vi svenskar skall kunna handla mat alla dagar i veckan från morgon till sena kvällen. Är det inte så att vi har skapat ett behov som egentligen inte existerar?

Vem MÅSTE egentligen handla mjölk kl 21:55 en söndagskväll och vem MÅSTE egentligen handla strösocker kl 8:00 en söndags morgon. Tror ni inte att vi svenskar hade klarat oss om vi var tvungna att handla.. låt säga mellan 10-20 måndag-lördag och inte alls på söndagar? Jag har inget emot att jobba på helger och många med mig tycker nog att det är skönt att få en eller två dagar ledigt mitt i veckan, det är inte det jag funderar över. Anledningen att de flesta butiker har generösa öppettider även på helger är naturligtvis konkurrensen. Tänk er vilken guldgruva för den butik som haft öppet om alla konkurrenter runtomkring hade stängt! Naturligtvis hade människor åkt långväga till den butiken bara för att det GÅR att handla just den tiden just den dagen. Nej, att butiker HAR öppet är självklart!

Men tänk er scenariot att det var lag att hålla stängt söndagar. Att vi hade köpt lika mycket mat är ju ganska troligt då vi bara hade fått planera inhandlingen vid någon annan tidpunkt.

Nackdelen med en sådan lag hade följdaktligen varit den att man inte kunnat få sin gomorgonjuice till baksmällan söndag morgon.

Ur ekonomisk synvinkel hade man kunnat tänka sig två fördelar (med förutsättning att butikerna inte tappar försäljning): Antingen tjänar butiken på detta genom att slippa betala ut ob-löner. Dessa pengar hade kunnat gå till investeringar som resulterat i en trevligare butik för kunden under de kvarstående 6 dagarna. Eller så hade man kunnat ha samma servicegrad som idag och sänka matpriserna vilket hade gynnat kunden ekonomiskt.

Vad hade du valt?

Handla hönökaka på söndag eller handla billigare, alternativt i en trevligare butik måndag-lördag?

Kommentarer

 1. Klas Skrev,

  Jag håller inte med om att samhället har bestämt att vi skall handla på helgerna. Det är butikerna som väljer när de har öppet, men jag kan förstå att den ena butiken följer den andra eftersom det råder konkurrens. Och har ni öppet till tio så utnyttjar folk det.

  När skall ni låta oss handla på internet? Nu är ju snart all mat helt identisk mellan alla affärer och vid vilken tid man än köper den. Allt kött är istortsett förpackat på slakteriet, allt bröd är identiskt varje dag, alla grönsaker och frukter går att köpa året runt. Tiden när man tittade, kände och luktade på råvarorna man köper är förbi. Så nu kan ni utan problem sälja er mat på internet och låta mig slippa gå till affären över huvud taget. Det hade varit bra för era öppettider.

  Då skulle ni kunna packa påsar med mat till alla internetbeställningar på förmiddagen när ni ändå inte har några kunder och öppna affären klockan 16:00 samtidigt som leveranserna till kunderna började gå ut. Sedan stänger ni 22:00 när folk har handlat klart.

 2. Charlie Skrev,

  Haha.. men du håller aldrig med 😉

  Först och främst så är det det jag förklarar. Att butikerna väljer att ha öppet pågrund av konkurrensen. Men det är väl en del av samhället? Vi erbjuder öppet vilket i sin tur planterar ett behov hos kunden. Skulle alla plötsligt ha stängt på söndagar kan du tro att det där skapade behovet gjort sig påmint!

  Det där med att handla mat på internet kan jag inte uttala mig så mycket om mer att det har genomförts konceptbutiker med den servicen vilket resulterade i för höga kostnader. Folk vill i allmänhet välja själva och bli inspirerade i butiken.
  Färskvaror som kött och grönsaker vill man plocka själv. Men för all del, man kan leka med tanken. Nu vet jag inte hur många kunder du tänker på men säg att det i en sådan butik som våran där det passerar drygt 3000 kunder per dag som i snitt ägnar sig 15 minuter till att plocka varor från hyllorna. Om hälften av dessa velat köpa varorna på internet istället hade det motsvarat 375 timmars arbete = 47 heltidsanställda = 78 750 kr i butik varje dag plus att man skall ha folk som kör ut maten till 1500 adresser.

  En vän till mig startade ett företag som erbjöd hushållsnära tjänster, fast utanför bostaden. Lämning/hämtning av kemtvätt, handla mat osv. Kostnaden blev för hög även för dom så företaget lades ner.

  Jag tycker du har helt fel i när du refererad till ”tiden när man”. Det finns i många butiker fortfarande. Fruktavdelningarna te.x erbjuder idag oftast runt 300-500 olika varor och dom kan du i högsta grad kan känna,klämma och lukta på.
  Köttet däremot håller jag med dig om till viss del. Fabrikspackat kött ser inte lika trevligt ut som butikspackat. Många butiker liksom vår erbjuder idag ett sortiment av både och.

  Men du svarade inte på frågan! 😉

 3. Sara Skrev,

  Hmm. Jag vill kunna handla på söndagar.

 4. ulrika Skrev,

  Hmmm.. Svår fråga. Själv känner jag att det är jättebra att kunna handla mat en söndag. När veckan är full av andra saker som träning, träffa vänner osv så finns bara söndagen kvar som handlingsdag ibland. Då är det väldigt bra att det är öppet. Sen tycker jag inte att en butik behöver ha öppet-tiderna 7 – 22 alla dagar…

 5. Charlie Skrev,

  Jepp, själv håller jag med er. Jag vill också kunna handla på söndagar, är bara nyfiken på vad folk hade valt om de fick välja mellan billigare mat eller generösa öppettider.
  Har ju tillbringat några helger nere hos Klas i frankrike och där är det stängt på söndagar och det är ovant!

 6. ulrika Skrev,

  Systembolaget är ju stängt söndagar…

 7. Charlie Skrev,

  Ja men det är väl tur det ;).. Hur går det föressten med din hembränningsapparat?

 8. Klas Skrev,

  Det ändrar sig här också. Carrefour har öppet 4 söndagar per år! Och Champion har öppet varje söndag till 12. 🙂

  Jag vill också kunna handla på söndagar. Egentligen är ju det dumma att affärerna är öppna när folk jobbar. Som jag skrev tidigare borde ni ha öppet när folk kan handla. Kvällar och helger. Övrig tid borde ni utnyttja resurserna (dvs personalen och affären) på ett bättre sätt, tex genom att packa internetbeställda matkassar.

  Tänk vad bra det hade varit om ni kunde engagera alla pensionärer att handla åt oss som är tvungna att jobba hela dagarna. Pensionärer är ju de bästa på att hitta bra varor till låga priser. Alla som ville kunde få en ”personal shopper” (personal senior) som handlar en eller två gånger i veckan. Lönen kan vara rabattkuponger, det borde gå hem hos pensionärer.

  Nu skojar jag lite, men faktiskt bara lite. Jag tror att det finns väldigt många, både pensinärer, men också studenter och andra som har några timmar över i veckan som kan tänka sig att hjälpa till för en viss ersättning. Problemet är väl som vanligt att man inte kan avlöna folk utan att anställa dem och då faller ju allt. Ett pensionärskonsultbolag kanske?

 9. ulrika Skrev,

  Hembränningsapparaten funkar precis som jag önskar 🙂
  Hahahahaa, nä skämt åsido men glöggen ska jag nog sätta igång snart!!

 10. Charlie Skrev,

  Jag har funderat på det här med internethandel en del och det ligger nog i något i det du säger Klas. Du menar på något sätt en omvänd hemtjänst? .. haha.. idag kommer det ju unga människor och handlar åt de äldre så den verksamheten finns redan.. men tvärtom har jag aldrig tänkt på 😉

 11. Charlie Skrev,

  Just ja! Din fantastiska glögg! Du vet vad jag vill ha i julklapp!

 12. ulrika Skrev,

  Ska reservera en flaska till dig 🙂

 13. B Unfors Skrev,

  Jag tycker att det är bra att kunna handla på helger, men det räcker med att ha öppet, låt oss säga, mellan 12.00 – 16.00! Det räcker!

Lägg till kommentar