Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

2
maj
2008

Idag blev det en liten tur med Kristoffer som passagerare.

kristoffer.gif

Kristoffer trivdes i det blå 

Vädret var fantastiskt och vi började passet med att flyga en halvtimmes ava strax söder om Marstrand innan en tur över de centrala delarna av Götet fick avsluta det.

gbg.gif

Ett sommrigt gbg 

Något nytt som hände idag var att flygplanet gick i spinn förvånandsvärt enkelt. Oftast får man provocera fram en spinn med den här kärran genom att vid 80 knop göra en kvickroll. Vi övade lite stallövningar på betryggande höjd (5000 fot). Jag skulle demonstrera hur rodrerna ter sig när man ligger i stall och gjorde följdaktligen så. Vanligtvis när man ansätter sidoroder i detta läge vrider sig planet bara åt det ansatta hållet och droppar nosen. Men inte idag, planet klippte över på rygg och gick in i spinn hur lätt som helst. Så vad man än har lärt sig om ett flygplans egenskaper skall man vid stallövningar ALLTID vara på en höjd som tillåter urgång ur spinn. 

Spinn med en Robin R-2160

Hoppas nu att sommaren fortsätter att bjuda på sommrigt väder så att det blir mycket luft under vingarna de kommande månaderna.

Taggar: , , , , , , ,

 

Kommentarer

 1. arne unfors Skrev,

  Det var längesedan jag var inne på din blogg. Det finns mycket både sevärt och läsbart. Det hedrar dej att du tar det säkra för det osäkra.
  I min ungdom dök jag hellre från 10 resp 12-meterstrampolinerna än de lägre dito. Varför??????
  Jo jag ville vara säker på att hinna få ihop armarna innan nedslag.
  Tror du på det??
  Hlsn/Rospiggen

Lägg till kommentar