Flygarn

Charlie gillar flyg och annat kul här i livet

4
nov
2007

Stormkök kan vara bra att ha även när det inte blåser.

För ett par veckor sedan var jag nere hos Klas och vi bestämde oss för att laga lite franskt en kväll.

ostfondue.jpg

glamourös fonduegryta

Ostfondue på ett Trangia kök visade sig fungera alldeles utmärkt. Rödsprit till köket var dock svårt att få tag på till och med på Carrefour! Efter några försök att förklara vad vi sökte insåg vi att T-Röd antagligen inte var något fransmännen använde sig av.

En hel avdelning med campingutrustning men inte ett enda stormkök avsett för Rödsprit, bara gas, gas och gas.

Tillslut hittade vi en dyr liten folieförpackning med någon form av geleaktig spritmassa som luktade T-röd. Detta fungerade utmärkt 🙂

Det fungerade så bra att det blev köttfondue på menyn dagen efter!

fondue.jpg

le menu francais

Ostfondue

Du behöver: (för 4 personer)
ett fondue-set eller ett Trangiakök 🙂

1 limpa vitt bröd
3 dl (torrt) vitt vin
1 msk körsbärsbrännvin (Kirsch)
200 g Emmentaler ost
200 g Edamer ost
50 g Parmesan ost
vitlök, salt

Lätt som en plätt 😉

Kommentarer

  1. B Unfors Skrev,

    Kul att du nu gillar ostfondue, det gjorde du inte när vi var ute på tågluffning 1990. Efter en tur upp till Kleine Matterhorn , på kvällen intog vi just denna maträtt som du då inte alls gillade. Det finns kort på ungefär samma som du har ovan! Hmm, fast du var något yngre då!!! / Mamma

  2. Klas Skrev,

    Asså, du borde ju skriva hur man gör också och inte bara lämna folk hjälplösa med en massa ost.

    Det viktigaste är att man gör det hela med kärlek, då kan det aldrig bli dåligt.

    Och när det gäller vitlöken skall den delas en gång på hälften och användas för att gnida in fonduegrytan noggrant med.

    Och den smälta osten får inte koka för då trådar den sig.

    Och en gnutta muskot gör susen.

  3. Charlie Skrev,

    Massa ost är inte så bara! Det är som du säger, men har man kärlek vilket jag hoppas det flesta har går det nog vägen ändå 🙂
    Muskoten och lökgnideriet glömde jag dock så tack tack 😉

  4. Klas Skrev,

    Massa ost eller ostmassa, det är frågan!

Lägg till kommentar